5 Mayıs 2025 04:25

TÜPRAŞ işçisi: Mücadelemizde birleşmeye çağırıyoruz

"İnsanca yaşayacak ücret mücadelemizde tüm işçi ve emekçileri yanımızda görmek istiyoruz. Sermayenin saldırılarına karşı destek olmaya çağırıyoruz!"

TÜPRAŞ işçisi: Mücadelemizde birleşmeye çağırıyoruz

Fotoğraf: Eren Saran/Evrensel

TÜPRAŞ işçisi
Aliağa/İzmir

Hiç olmadığı kadar coşkuyla aşkla kutlanması gereken 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu sene de hakkını alamayan, TİS süreçleri devam eden, sendikalaşamayan, TÜİK’in yalan enflasyon oranlarının altında ezilen, vergi adaletsizliğini iliklerine kadar yaşayan, açlık sınırında ücretlerle yaşamaya çalışan işçilerin mücadelesiyle kutlandı.

Biz 1 Mayıs’ı bu sorunlarla karşılarken Saray’da konfederasyon başkanları bir araya gelerek hükümetin orta vadeli programlarına, TÜİK’in yalan enflasyonlarına, vergide adaletsizliğe, çocuk işçilere ne yazık ki tek kelime etmediler. Hepsi, ülkede geçim sıkıntısı yokmuş, işçiler çok iyi koşullarda çalışıyormuş gibi Saray’da şükranlarını sunmak üzere sıraya girdi. İşçilerin taleplerini Saray’da söyleyemeyen konfederasyon başkanlarının 1 Mayıs alanlarından bizim için söyledikleri iki yüzlülüğün göstergesidir.

Bugün Temel Conta ve Digel Tekstil işçileri aylardır, sendikalı çalışma ve ücret mücadelesi vermektedir. TİS görüşmeleri süren TPI, Ravago, TÜPRAŞ, DYO işçileri yoksulluk sınırında ücret alabilmek için mücadele etmektedir. Sermayenin dayattığı 15-30 arası sözleşme zammına karşı emek mücadelesi vermektedir.

Türkiye’nin lokomotif firması TÜPRAŞ özelleştiği günden itibaren kademeli şekilde çalışan maaşlarını düşürme politikasına devam etmektedir. 2019 yüksek hakem süreci ile zirve yapan, maaşlardaki değer kaybı, günümüzde asgari ücretin bir tık üstü olarak devam etmektedir. TÜPRAŞ işçileri, 2019 yılında gazetelere verilen asgari ücretin 5.2 katı algısı kamuoyunun halen hafızasından çıkmamış, 100-150 bin bandında maaş alındığı sanılmaktadır. Halbuki içeride işçi fazla mesaiye muhtaç bırakılmış, ailesini geçindirebilmek için ailesi ile olan vaktinden fedakarlık yapıp fazla mesaiye mecburen kalmaktadır. Sosyal medyada bazı kendiniz bilmez hesaplar, ‘Hepsini çıkaracaksın asgari ücretle çalışanlar bulacaksın’ şeklinde yorumlarla sermayenin sözcülüğünü yapmaktadır.

TÜPRAŞ’taki gerçekler ise;

  • Burası ağır ve tehlikeli bir iş kolu her gün patlama riskiyle tedirginlik yaşayan zehirli kimyasalları koklayarak hayatından fedakarlık yapan binlerce insanla doludur.
  • Patron ücret politikası deneyimli personel en aza indirilmiş sahalarda tecrübeli mühendis sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek kadardır.
  • Koç Holding Türkiye’nin en çok kâr eden şirketini kendi bünyesinde bulunan tehlikesiz rutin iş yerleri ile karıştırmaktadır.

Uyan ey halkım!

Asgari ücret çoğu Avrupa ülkesinde var fakat asgari ücret alanların oranı minimum düzeydedir. Ülkemizde çalışanların yarısından çoğu asgari ücret civarında ücretlerle yaşam mücadelesi veriyor. Bizler grev yasağı ve Yüksek Hakem Kurulu tehdidiyle toplu iş sözleşmesi süreci baskılanan işçiler olarak, insanca yaşayacak ücret mücadelemizde tüm işçi ve emekçileri yanımızda görmek istiyoruz. Sermayenin saldırılarına karşı tüm işçi ve emekçileri TÜPRAŞ işçilerinin mücadelelerine destek olmaya çağırıyoruz.

TÜPRAŞ işçileri 4 rafineride sendikasıyla birlikte eylemlerine devam edecek ve Koç Holdingin Yüksek Hakem Kurulu tehditlerine boyun eğmeyecek. Sosyal medyada da bize destek vermek isteyen herkesi şu tag ile #tuprasiscisidireniyor sesimizi yükseltmeye davet ediyoruz.


TÜPRAŞ’ta bugün bir görüşme daha yapılacak

TÜPRAŞ işçileri, 2025 yılı toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde patronun düşük ücret dayatmalarına karşı çeşitli eylemler düzenleyerek tepkilerini ortaya koymaya devam ediyor. İşçilerin talepleri ve patronun teklifleri arasındaki uyuşmazlıklar, sürecin tıkanmasına ve işçilerin haklarını koruma amacıyla harekete geçmesine neden oldu. Bugün TÜPRAŞ işçilerinin örgütlü olduğu Petrol-İş ile TÜPRAŞ yönetimi arasında bir görüşme daha olacak. Koç Holding son görüşmede işçilere yüzde 28 oranında zam ve 3 yıllık sözleşme teklif etmişti.

TÜPRAŞ işçileri süreç boyunca, İzmir, Kocaeli, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde işçiler uyarı eylemleri düzenledi. Bu toplantıda da talep ettikleri oranda zam teklifi gelmediği taktirde eylemlerinin dozunu artırarak devam edeceklerini bildirdi.

Üç yılda işçi başına 22 milyon lira kâr

TÜPRAŞ’ta geçen dönemki toplu sözleşme üç yıllık imzalanmış, işçiler yüzde 40 zam almıştı. Üç yıllık sözleşme döneminde ise TÜPRAŞ 133 milyar 206 milyon 206 bin lira net kâr elde etti. TÜPRAŞ’ın üç yıllık dönemde işçi başına elde ettiği kâr 21 milyon 974 bin lira oldu. TÜPRAŞ bu üç yıllık dönemde işçi başına sadece bir ayda 1 milyon 831 bin lira net kâr elde etti. (İşçi Sendika Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk duvarını birlikte yıkalım
TÜPRAŞ ve Ford işçilerinden mektup var:

Yoksulluk duvarını birlikte yıkalım

Türkiye’nin en büyük ve en kârlı iki sanayi kuruluşu: TÜPRAŞ ve Ford Otosan… İkisi de Koç ailesine ait. Patron, Erdoğan-Şimşek programına güvenerek TÜPRAŞ’ta ücretleri yoksulluk sınırının yarısına inen işçilere yüzde 28 zam dayatıyor. Aynı tehlike Ford işçilerinin de önünde. Gazetemiz aracılığıyla mektuplaşan Ford, TÜPRAŞ ve Novares işçileri “Yoksulluğa karşı gün birlik olma günü” dedi.

TÜPRAŞ'ın 3 yıllık işçi başı kârı: 21 milyon 974 bin TL

TÜPRAŞ'ta işçilerin aldığı ortalama ücret: 35 bin TL

TÜPRAŞ'ta çalışan toplam işçi sayısı: 6 bin 200

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
4 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et